Dit zijn de bruidstaarten op jouw Italiaanse Bruiloft

6 juni 2021

Tegenwoordig is er niks gek genoeg voor het design van je bruidstaart. Als je in Italië gaat trouwen is het goed om te weten dat er verschil is met Nederland. Eten is voor de Italianen erg belangrijk, dus met de smaak zit het wel goed. Wat het verschil is leg ik je in deze blog uit. 

1. Millefoglie – de Italiaanse traditie.

De officiële vertaling van een bruidstaart is Torta Nuziale en is, zoals wij hem kennen, in Italië heel kostbaar. Veel stellen kiezen dan ook voor de traditionele Millefoglie, die bestaat uit heel veel laagjes van bladerdeeg met crème (Chantilly) en fruit. Soms wordt de Millefoglie ter plekke gemaakt. Nu is dit niet nodig, maar zorg wel dat je benadrukt dat het een verse taart moet zijn, want het deeg van de taart kan snel zacht worden en dat maakt de smaakbeleving toch echt een stuk minder goed!  

Deze taart is dus heel kenmerkend door niet de hoogte, maar de breedte in te gaan, tenzij het op een etagère geserveerd kan worden. Voor ons als Nederlanders straalt dit geen bruiloft-thema uit, maar je zou ook deze Millefoglie op een andere avond dan de huwelijksdag kunnen serveren, want over de smaak valt niet te twisten en maak je gegarandeerd je gasten blij! 

2. Torta di Frutti – de Liguriaanse bruidstaart.

In de Liguria is de Torta di Frutti (con crema & panna montana – vertaling: gele room en slagroom) gebruikelijk om te serveren op je bruiloft. En dan in de meest uitbundige creaties die je maar kunt bedenken. Altijd 1 laag, maar in een hartvorm, rond of rechthoekig, dat maakt niet uit. Om het te vertalen noemen de Italianen deze taart in het Engels ook wel gewoon Fruit Cake.  

Tegenwoordig worden ook hier de invloeden van Amerika zichtbaar in de bruidstaart en worden de taarten steeds meer geserveerd zoals wij het kennen met de laag fondant aan de buitenkant. 

3. Pan di Spagna – de populaire taart.

Dit is de taart zoals wij hem in Nederland vooral zien; cake als basis met gemiddeld 3 lagen, vulling naar keuze en fondant aan de buitenkant. In Italië gebruiken ze daar deze naam, Pan di Spagna, voor. Eigenlijk betekent dit letterlijk sponge cake, wat dus enkel de basis is van de taart. Als je torti a piani zegt is het de letterlijke vertaling van ‘laagjestaart’ en past dat in mijn ogen beter.

Zorg wel dat je goed aangeeft wat voor kwaliteit of ingrediënten je verwacht die gebruikt worden bij de taart. Er zit verschil in de Italiaanse begrippen over Pan di Spagna. Natuurlijk is de vulling binnenin de taart altijd naar smaak op te geven, maar om de buitenkant bijvoorbeeld zo strak mogelijk te krijgen wordt er hier in Nederland fondant gebruikt, pasta di zucchero. De Italianen willen de buitenkant ook nog wel maken met of in combinatie met slagroom, panna montana. 

En dan is er ook nog de mogelijkheid dat je een gigantische laagjestaart ontvangt, terwijl je maar voor 30 personen had besteld. In dit geval zit er een dummie in de binnenkant en heeft de patissier de taart hieromheen ‘gebouwd’.

Wil je liever de Naked Cake met fruit dan raad ik aan om aan te geven dat jullie een Pan di Spagna senza Pasta di Zucchero willen. Tegenwoordig is de naam ‘Naked Cake’ ook hier wel bekend, maar het ligt er maar net aan wie je patissier is en in welke streek je zit. Natuurlijk helpt het maken van een moodboard altijd het beste, zodat er geen teleurstellingen ontstaan. 

4. Montopiano – de eenlaags Pan di Spagna.

Dit zegt niks over de soort taart, maar over de uitvoering. Monopiano betekent namelijk gelijkvloers en is dus een bruidstaart van maar 1 laag. Meestal in de uitvoering van een Pan di Spagna die wordt aangesneden als moment voor het bruidspaar met daarnaast vele zoetigheden. Ook wel bekend als de Sweet Table met onder andere petit fours (torte monoporzione). 

Ik geef hier graag weer de tip bij dat een moodboard laten zien aan de patissier het beste werkt. Aangezien de benaming Monopiano alleen maar gelijkvloers betekent, laat het veel ruimte over voor fantasie als het gaat om de decoratie. 

Tot slot…. een paar tradities.

Je kent misschien wel de uitspraak in Nederland dat het vruchtbaarheid brengt als je de bovenste laag van je bruidstaart invriest en een jaar later eet. In Italië zegt een verre traditie dat er een ring in de bruidstaart gestoken moet worden en de gast die hem vindt dan het hele volgende jaar gezegend is met geluk!

In Nederland wordt vaak direct na de ceremonie de bruidstaart aangesneden, maar in Italië is het aansnijden van de bruidstaart het moment suprême aan het einde van de avond! Een speciaal moment waar veel aandacht aan besteed wordt! Vaak met een spektakel van sterretjes of zelfs vuurwerk. 

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT

Recente reacties